HOPE PROJECT / Newsletter 01

ΣXΕΔΙΟ HOPE / Ενημερωτικό Δελτίο 

HOPE - ένα έργο αφιερωμένο στην έρευνα και το σχεδιασμό κινητών, βιώσιμων κατοικιών για άτομα που βρίσκονται σε ανάγκη.

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου HOPE, μια προσέγγιση Βιώσιμης Οικονομίας (ΒΟ) επισημοποιείται και θεσμοθετείται, παρέχοντας μεθοδολογία και αρχές σχεδιασμού. Η χρήση όσο το δυνατόν λιγότερων πόρων και υλικών καθώς και η επαναχρησιμοποίησή τους μέσω μιας διαδικασίας ανακύκλωσης μετά από κάθε χρήση είναι μια σημαντική πτυχή του έργου.

Τα επόμενα χρόνια, θα εξετάσουμε τις καλύτερες επιλογές για την κατασκευή σπιτιών για όσους έχουν ανάγκη, και για να  κάνουμε εύκολη την επανατοποθέτησή τους στο επόμενο μέρος για να χρησιμοποιηθούν  για κάποιους άλλους που βρίσκονται σε ανάγκη. Για το σκοπό αυτό, θα μεταδώσουμε αυτή τη γνώση στην επόμενη γενιά μηχανικών και τεχνικών για να τους βοηθήσουμε να σχεδιάσουν βιώσιμα και κινητά ασφαλή μικρά σπίτια.

Εννέα εταίροι από πέντε Ευρωπαϊκές χώρες συγκεντρώθηκαν για να εργαστούν και να κάνουν βήματα προς ένα καλύτερο, πιο βιώσιμο μέλλον!

Οι συνεργάτες του HOPE συναντήθηκαν ξανά στο Βελιγράδι μετά την πρώτη μας συνάντηση στην ηλιόλουστη Ελλάδα στα μέσα Ιουνίου.

Το έργο HOPE βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών μας εδώ και αρκετούς μήνες. Η Δασική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου και η εταιρεία Mikser από το Βελιγράδι διοργάνωσαν τη δεύτερη συνάντηση εργασίας στις 29 και 30 Νοεμβρίου 2022.

Στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας της συνάντησής μας, συζητήσαμε προηγούμενες προσπάθειες και ολοκληρωμένες εργασίες, καθώς και μελλοντικά βήματα και δραστηριότητες για το έργο.

Για να ξεφύγουμε από το εργασιακό κλίμα, ετοιμάστηκαν και δύο παρουσιάσεις μελέτης περίπτωσης που σχετίζονται ειδικά με το θέμα του έργου στη Σερβία. Το πρώτο μέρος παρουσιάστηκε από τον Jovan Kujundžić, αρχιτέκτονα, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της “LKV Center”, μιας εταιρείας που ειδικεύεται στο σχεδιασμό, την κατασκευή και τη συναρμολόγηση ξύλινων κατασκευών. Στη συνέχεια, η Tatjana Stratimirović παρουσίασε το “Integra active house”, το πρώτο αυτάρκης και περιβαλλοντικά υπεύθυνο προκατασκευασμένο σπίτι στη Σερβία. Εκμεταλλευτήκαμε τη δεύτερη μέρα της συνάντησης για να ολοκληρώσουμε όλες τις συμφωνημένες εργασίες και στη συνέχεια περιηγηθήκαμε στα εργαστήρια και το δενδροκομείο της Δασικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου.

Ευχαριστούμε όλους τους συνεργάτες για μια επιτυχημένη και παραγωγική συνάντηση και ανυπομονούμε για την επόμενη συνάντησή μας!

Μια εταιρεία με έδρα το Βελιγράδι που ειδικεύεται στο σχεδιασμό, την παραγωγή και τη συναρμολόγηση ξύλινων κατασκευών είναι η LKV center. Το σύστημα σχεδίασης ξύλου δημιουργείται μέσω ελαφρών συνδετήρων οροφής. Το σύστημα χρησιμοποιεί μια εξαιρετικά ελεγχόμενη και προστατευμένη τεχνολογία για την κατασκευή ξύλινων κατασκευών στέγης με βιομηχανοποιημένο τρόπο. Βασίζεται στη χρήση ενός μοναδικού μέσου σύνδεσης - του μεταλλικού συνδετήρα LKV-C. Επιπλέον, το κέντρο LKV σχεδιάζει και εκτελεί δομές από πλαστικοποιημένο ξύλο με κόλλα, ενώ το αντίστοιχο πρόγραμμα προσφέρει ένα αρθρωτό σύστημα στέγασης. Το LKV Center έχει δεσμευτεί να γίνει ένα κατευθυνόμενο, νέο πρόγραμμα κατασκευής, και για το σκοπό αυτό, η Αρχιτεκτονική Σχολή του Βελιγραδίου ανέπτυξε και υλοποίησε ένα πρόγραμμα ξύλινων κεκλιμένων στεγών και προκατασκευασμένων κατασκευών στέγης που κατασκευάζονται βιομηχανικά.

Με το INTEGRA, αποκτάτε ένα εφευρετικό, πράσινο και ενεργειακά αποδοτικό αρθρωτό σπίτι κατασκευασμένο από φυσικά υλικά. Σχεδιάστηκε στη Σερβία για να ταιριάζει σε όλους τους τύπους εδάφους και σε οποιοδήποτε περιβάλλον. Θα μπορούσε να εγκατασταθεί σε μόλις 2 εβδομάδες. Τα “INTEGRA Active Houses” είναι προσιτές κατοικίες με χαμηλό λειτουργικό κόστος που κάνουν απόσβεση σε 20 χρόνια. Ταυτόχρονα, είναι μια οικονομικά προσιτή λύση χαμηλών εκπομπών άνθρακα που επιτρέπει σε άτομα, οικογένειες και κοινότητες να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Το έργο στοχεύει στην ενσωμάτωση σύγχρονων λύσεων για την παροχή στέγης σε διαφορετικές ομάδες χρηστών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οικιστικές και τουριστικές εγκαταστάσεις.

Με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

This e-mail has been sent to [[EMAIL_TO]], click here to unsubscribe.

RS